Pembaca Si Pencerita

Friday, June 4, 2010

CINTA, LOVE, PYAR, AMOR

salam....

when we talk about love,..... 
semua pasti ingt kan kekasih...


namun, cinta ini dapat dibahagikan kepada beberapa jenis cinta..


  1. cinta kepada kawan... cintakan sahabat adalah normal.. semua umat manusia akan merasa perasaan sayang, cinta terhadap rakan mereka.. cinta jgn pula disalah ertikan.. kadang kala, cinta ini, membolehkan kita dan rakan kita berkomunikasi sehinggakan segala2 rahsia kita dapat dikongsi bersama.. satu nasihat dari pengalaman saya sendiri.. jika anda mengetahui bahawa sahabat anda telah memecahkan rahsia yg anda bg tahu dia, maka itu adalah kali pertama dan terakhirnya dia menjadi seorang yg disayangi.. kwn ttp kawan, namun, mencintai sahabat sedemikian adalah satu bnda yg sia2,, 
  2. cinta kepada ibu bapa,... cinta yg kekal abadi... sygi mereka sepertimana anda disayangi dan dibesarkan,,, amat general,, lumrah,. haiwan yg tidak berakal mempunyai perasaan sayang dan kasih kepada haiwan yg mmpunyai pertalian darah dgnnya.. masakan manusia yg serba bijak dan ariff..
jika nk ckp psl cinta, sampai bila x habis.. kapel? itu adalah cinta terlarang.. taaruf? lakukan dengan cara terbaik seperti yang dianjuran islam.. inshaAllah dirahmati Allah..

KONKLUSI dari cintan cintun ini adalah...."cintailah yang maha mencintai"

kerana Dia adalah segalanya dalam hidup ini...
innasolati, manusuki, wamahyaya, wamamati, lilllahi rabbil alamin....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...